Jouw hulp bij het uitvoeren van onderzoek en werken met SPSS

SPSS handleiding, online hulp bij het uitvoeren van SPSS analyses

Handleiding nodig voor SPSS? Wij bieden de juist hulp bij het uitvoeren van SPSS analyses en het verwerken van je onderzoeksdata. Door praktijkervaring met marktonderzoek en het werken met SPSS te combineren met een overzichtelijke en informatieve site, ontstaat voor jou een hele handige SPSS handleiding.

Open de SPSS handleidingOpen de SPSS handleiding

SPSS handleiding online

Deze SPSS handleiding is volledig online te raadplegen en bovendien helemaal gratis. Het doel van de SPSS handleiding is natuurlijk het verduidelijken van de werking van SPSS, maar tegelijkertijd proberen we de informatie zo overzichtelijk mogelijk te presenteren. Wij weten dat SPSS van zichzelf al behoorlijk overweldigend is, een onoverzichtelijke SPSS handleiding is dus wel het laatste waar je naar op zoek bent.

Aangezien je deze SPSS handleiding hebt gevonden gaan we er vanuit dat je goed je weg kunt vinden online. Alle hoofdonderwerpen van de SPSS handleiding vind je in het submenu onder de knop 'SPSS Handleiding'. De onderdelen van de hoofdonderwerpen kun je makkelijk en snel raadplegen door het submenu in de rechter kolom te gebruiken.

SPSS analyses uitvoeren

Het uitvoeren van SPSS analyses is het meest besproken onderwerp van deze SPSS handleiding. Je kunt hierbij denken aan het zoeken naar verbanden tussen twee variabelen, of simpel gezegd twee onderzoeksvragen. Het is dan alleen niet mogelijk altijd dezelfde analyse te gebruiken, omdat onderzoeksdata met betrekking tot een bepaalde onderzoeksvraag vaak verschilt in vorm ten opzichte van andere onderzoeksdata. SPSS beschikt over vrijwel alle statistische analyse methoden en wij helpen je bij het uitvoeren van die analyses.

Soorten SPSS analyses

Je zult voor het analyseren van je onderzoeksdata waarschijnlijk gebruik moeten maken van meerdere soorten SPSS analyse methoden om de juiste gegevens op je scherm te toveren. Zo zal je met SPSS een analayse kunnen maken van de leeftijden van personen die deelgenomen hebben aan je onderzoek door een simpele kruistabel. Wil je echter een mogelijk verband aantonen tussen leeftijd en inkomen? Dan wordt de analyse die je moet gebruiken al wat moeilijker en zul je dieper in SPSS moeten duiken.

Deze SPSS handleiding behandelt de volgende SPSS analyse methoden:

 • SPSS Correlatie analyse
 • SPSS Cronbach's alpha analyse
 • SPSS Factor analyse
 • SPSS Regressie analyse
 • SPSS T-toets analyse
 • SPSS Variantie analyse

De handleiding geeft naast duidelijke informatie en stapsgewijze toelichting ook grafisch materiaal ter ondersteuning. Je zult dus precies kunnen zien hoe wij de SPSS analyse uitvoeren en vervolgens de voor jou relevante handelingen kunnen herhalen in SPSS.

SPSS data invoeren en verwerken

Voordat je aan de slag kunt en SPSS analyses gaat maken, heb je een SPSS databestand nodig. Dit bestand bestaat uit de bevindingen van je onderzoek, geordend in een tabelvorm. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van een Microsoft Office Excel sheet, waarbij je rijen en kolommen hebt die de variabelen en verschillende antwoorden bevatten.

Je kan simpel een databestand importeren in SPSS en daar vervolgens mee aan de slag. Uiteindelijk kun je het SPSS databestand met al je onderzoeksdata weer bewerken in SPSS en de boel meer overzichtelijk maken door labels toe te kennen.

SPSS data direct vanuit een online enquête importeren

Wanneer je een digitale of online enquête gebruikt om je onderzoek uit te voeren is de kans groot dat je de verzamelde onderzoeksdata direct naar een Excel of SPSS databestand kunt exporteren. Er zijn verschillende tools beschikbaar om een gratis online enquête uit te voeren. Let bij het kiezen van de juiste tool dus op de mogelijkheid van onderzoeksdata exporteren.

SPSS handleiding

SPSS is een veelgebruikt programma voor de analyse en verwerking van onderzoeksdata. Je vindt op deze site een SPSS handleiding die je begeleidt bij het uitvoeren van analyses en het invoeren van je onderzoeksdata, om vervolgens statitische tests en overzichtelijke tabellen en grafieken te produceren.

SPSS analyses en tests

SPSS analyses en tests uitvoeren en kruistabellen genereren is in eerste instantie een vervelende klus maar wanneer je er met wat basiskennis en begeleiding mee aan de slag gaat zul je merken dat het erg bruikbare resultaten oplevert voor je onderzoek. We bespreken de volgende analyses en tests.

 • Variantie ANOVA/ F-toets, 1-way en 2-way 
  Vergelijken van de gemiddelden van meerdere groepen
 • Correlatie
  Controleren of twee variabelen samenhang hebben met elkaar
 • Cronbach's alpha 
  Controleren of meerdere factoren gebruikt mogen worden om één schaal te vormen
 • Factoranalyse
  Controleren of er onderliggende factoren zijn en of daarbij een correlatie bestaat
 • MANOVA
  Vergelijken van de gemiddelen van meerdere (afhankelijke) groepen
 • Regressie analyse
  Controleren of de correlatie tussen de afhankelijke en onafhankelijke variabele een verband aantoont
 • T-toets
  Vergelijken van gemiddelen om uiteindelijk de hypothese van je onderzoek te testen

Mis je een analyse of test in onze lijst? Neem gerust contact met ons op en we zullen zorgen dat een uitgebreide toelichting van de analysemethode of test op de site gegeven wordt.

SPSS downloaden?

Bekijk de pagina SPSS Downloaden voor meer informatie en een 5-stappenplan voor het simpel downloaden van een volledig functionerende SPSS proef versie.